Kategoriat
Asiakashankinta

Jmtieto.fi Asiakashankinta digikanavassa

Asiakashankinta digitaalisten kanavien kautta eli digimarkkinointi kattaa useita eri medioita ja teknologioita. Kanavat ovat osin erillisiä, mutta myös tukevat toisiaan.

Lähes kaikki menestyksekkäät digimarkkinoinnin kampanjat hyödyntävät useampaa tekniikkaa yhtäaikaisesti. Viimeisimpänä trendinä on valjastaa käyttöön tekoälyn mahdollisuuksia.

Google näkyvyys – SEO ja SEM

SEO tulee englanninkielen sanoista Search Engine Optimization eli hakukoneoptimointi ja SEM puolestaan Search Engine Marketing eli hakukonemarkkinointi. Hakukoneita on toki useita mutta Suomen markkinoilla Googlen asema on niin vahva että puhutaan käytännössä Google-näkyvyydestä.

SEM käsittää maksulliset mainokset joita näet googlen hakutulosten ylälaidassa. Yleisimmin mainostaja maksaa jokaisesta klikkauksesta, ja hinta määräytyy markkinoilla sen mukaan kuinka kilpailtu hakusana on kyseessä.

Ns. orgaanisia hakutulokset ovat linkkejä (ja yhä useammin kuvia/videoita/karttoja) jotka näkyvät näiden mainosten alla. SEO pyrkii nostamaan yrityksen sijoitusta eli rankingia, sillä suurin osa hakijoista klikkaa ensimmäisen sivun ylimpiä tuloksia.

SEO on sinänsä ”ilmaista” näkyvyyttä sillä klikkauksista ei makseta mitään Googlelle. Käytännössä varsinkin kilpailluissa, kaupallisissa hakutuloksissa SEO vaatii investointeja sisältöön ja tämän sisällön markkinointiin. Tällä markkinoinnilla pyritään saamaan sisällölle näkyvyyttä muilla internet-sivustoilla, ja siten linkkejä jotka parantavat sijoitusta hakutuloksissa.

SEM etuna on että tulokset ovat lähes välittömiä ja kampanjan voi ponkaista pystyyn nopeastikin, siinä missä SEO on pitkäjänteisempää. Toisaalta maksetussa mainonnassa maksat jokaisesta asiakkaasta, siinä missä pidemmän päälle SEO voi tuottaa kävijävirtaa ilman marginaalikustannuksia.

Useimmat yritykset käyttävät näitä molempia, ja digimarkkinointia toteuttavat toimistot myyvät kumpaakin palvelua.

Sosiaaliset mediat

Siinä missä hakukoneoptimointia ja mainontaa on tehty jo 90-luvulta alkaen, on sosiaalisen median markkinointi ollut etenkin viime vuosikymmenen ilmiö.

Käytännössä kaikilla yrityksillä on vähintään Facebook-sivu (usein jopa varsinaisen www-sivuston sijaan), ja yhä usemmat ovat mukana myös Youtubessa, Instagrammissa, Twitterissä, LinkedInissä, ehkä TikTokissakin.

Sosiaalisen median kanavat tukevat toisiaan, mutta niillä on myös hyvin erilaiset asiakaskunnat.

Yleistäen Facebookia eli FB:tä voisi luonnehtia suuren yleisön kanavaksi. Se on useimmiten tärkein digimarkkinoinnin väylä etenkin paikallisesti toimiville kaupoille ja palveluille. Ylläpito on vaivatonta, ja näkyvyyttä voi tehostaa verrattain edullisesti tarkkaan rajatulla maksetulla mainonnalla.

Visuaalisena mediana Instagram sopii erinomaisesti lifestyle tuotteiden kuten muodin ja matkailun markkinointiin. Instassa influencereilla eli vaikuttajilla on suuri rooli, ja monet yritykset lähtevätkin Instagrammiin yhteistyön kautta.

LinkedIn ja Twitter ovat ”vakavampia” medioita joissa tavoitellaan toisia yrityksiä ja päättäjiä, kun taas TikTok tavoittaa parhaiten nuorisoa. Youtube-kanavan ylläpito on hieman haastavampaa sillä laadukkaan videosisällön tuottaminen vaatii resursseja. Youtube on kuitenkin maailman toiseksi suurin hakukone!

Vaikka yrityksen on helppo perustaa tilit kaikkiin palveluihin, panostuksissa kannattaa huomioida tämä asiakassegmentointi.

Sähköposti on edelleen tehokas väline

Some-trendien noustessa ja laskiessa vaatimaton vanha sähköposti digimarkkinoinnin kanavana jää usein unholaan. Kyseessä on kuitenkin todistetusti tehokas ja edullinen keino etenkin olemassaolevan asiakaspohjan aktivointiin.

Konversioaste on parhaimmillaan korkeampi kuin missään muussa teknologiassa, huonoimmallaan sähköpostilla lähestyminen koetaan spämmiksi. Sähköpostimarkkinoinnissa on syytä perehtyä markkinointilupiin ja tietosuoja-asioihin.